Det kan være svært at vælge den rigtige sadel til dig og din hest, især fordi der findes så mange forskellige sadler at vælge imellem. Er du i tvivl om, hvad du skal kigge efter, når du kigger på sadler, så får du her 4 tips, der kan hjælpe dig i retning af at vælge den rigtige sadel mellem alle de andre.

1. Vælg sadel efter, hvilken hest du rider på

Der er stor forskel på, hvordan forskellige heste er bygget, og derfor er det vigtigt, at du vælger en sadel, der passer til lige præcis den type hest, som du har. Rider du for eksempel på en islænder, skal du kigge efter sadler, der har en kortere anlægsflade, fordi en islænder typisk har et kortere sadelleje end mange andre heste. Pasformen på sadler med en kortere anlægsflade vil derfor passe meget bedre til din hest.

2. Tænk over, om du skal bruge en smal eller bred sadel

Hvis din sadel enten er for smal eller for bred, kan det ende med at skade din hests ryg, og det kan gå rigtig galt. Vælg derfor en sadel, der passer i bredden til din hest, så du undgår skader på din hest. Det er vigtigt, at sadlen passer i bredden hele vejen ned ad ryggen på din hest, for ellers vil du opleve, at din hest bærer hele din vægt på enkelte punkter, i stedet for at vægten er fordelt over hele ryggen på hesten.

3. Din sadel bestemmer hestens fleksibilitet

Der findes forskellige typer sadler, og de kan bestemme, hvor meget bevægelsesfrihed din hest har, når du rider. En traditionel sadel giver ikke meget bevægelsesfrihed, da den har faste paneler og kerne, men vælger du en bomløs sadel, kan din hest bevæge sig meget mere frit. Det egner sig godt til, hvis du vil have en tættere kontakt med din hest, når du rider, og det er smart til hvis du har din hest på ridebane i flere timer ad gangen flere gange om ugen. Du kan læse mere om bomløse sadler og finde forskellige modeller her hos Horsepartner.

4. Find en sadel, der passer til dig som rytter

Udover at en sadel skal have en god pasform til din hest, så er det også vigtigt, at du finder en sadel, der passer til dig som rytter. Der er nemlig mange forskellige sadler, og du kan for eksempel vælge sadler med enten lange eller korte knæpuder, sadler med dybt sæde, sadler med meget eller lidt støtte eller meget andet. Du skal derfor tænke over dine præferencer, før du vælger en sadel.

Er du klar til at finde din nye sadel, så kan du finde den hos Horsepartner, der har et stort udvalg af sadler. På siden horsepartner.dk kan du se de forskellige modeller, og du kan også booke en sadelprøvning, så du kan finde ud af, om en bestemt sadel passer til dig og din hest.