Veterantraktorer er bondegårdens veteranbiler. Og en af de væsentligste grunde til at vi elsker dem er naturligvis, at de er i stand til at frembringe dejlige minder om de gode gamle dage – altså med andre ord en simplere og muligvis lettere tid. En veterantraktor fortæller desuden også et spændende stykke kulturhistorie i forbindelse med Danmarks landbrugsmæssige udvikling i løbet af de 20 århundrede, og er således et rullende museum på fire hjul. Men veterantraktorer kan dog også mindst én ting til. De kan nemlig tilfredsstille selv den mest erfarne amatør mekaniker. Så hvis du elsker at hygge dig med møtrikker, skruer og bolte og samtidigt elsker gamle maskiner, så er en veterantraktor uden tvivl også noget for dig. Men hvad gør egentlig en veterantraktor til en veterantraktor? Læs videre her, og få svaret.

1. Hvornår bliver en traktor til en veterantraktor?

Det første spørgsmål der i forbindelse med din traktor der skal besvares, er naturligvis forskellen mellem almindelig og veteranstatus. Og her ligger grænsen på 30 år. Så hvis du f.eks. ejer en Massey Ferguson traktor fra 1991 eller tidligere, så har du dermed en vaskeægte veterantraktor stående i laden eller garagen. Og omvendt, hvis din traktor er produceret i 1992 eller senere, så er du nødt til at vente yderligere nogle år før den eftertragtede veteranstatus er opnået.

2. Hvad siger loven?

Hvis du nu skulle være så heldig at eje en veterantraktor, så skal du dog huske at der gælder nogle lidt anderledes regler end hos almindelige traktorer. Hvis du f.eks. ønsker at bruge din veterantraktor, så skal du dog inden du rammer vejene være 100% sikker på at traktoren kan køres på forsvarlig vis – det vil sige at der ikke er risiko for at maskinen vælter eller stejler. Derudover må din veterantraktor heller ikke længere anvendes til arbejdsformål, men udelukkende til f.eks. stævner i en veterantraktorforening eller videresalg. Og i denne forbindelse kræver loven derfor, at du placerer et veterantraktor mærke tydeligt på din traktor – f.eks. på eller i nærheden af rattet. Dette mærke skal indeholde teksten ”Veterantraktor. Må ikke anvendes til arbejdsopgaver”.

3. Find reservedele til din veterantraktor

Uanset hvad der motiverer dig til enten at restaurere, samle eller videresælge en veterantraktor, så kan du med sikkerhed regne med en vis portion blod, sved og tårer. En veterantraktor kræver nemlig typisk en smule mere vedligeholdelse end en ny traktor – men dette ekstra arbejde er selvfølgelig en del af fornøjelsen ved at have en veterantraktor. Reservedelene i en veterantraktor vil derudover også ofte have en større tendens til at gå i stykker, så det er med at være forberedt på at skulle udskifte de diverse dele fra tid til anden. F.eks. vil dækkene på en urestaureret veterantraktor ofte være en af de første ting, der har brug for at blive udskiftet. Heldigivis findes der forhandlere, der netop specialiserer sig i veterantraktorer, så du behøver ikke bekymre dig om at finde alle de nødvendige dele til din veterantraktor. Prøv bare at tage et kig hos Agriparts.dk. Agriparts har alt i veterantraktordele – også til din veterantraktor.