Der findes lidt overdrevent sagt i dagens Danmark næsten lige så mange typer arbejde, som der findes danskere. Og dette er selvfølgelig ensbetydende med, at der skal overholdes en lang række forskellige sikkerhedskrav i forbindelse med den daglige gang på arbejdspladsen. Og selvom hver eneste arbejdsplads er unik med deres helt egne specifikke sikkerhedsregler, så kan man dog alligevel godt forvente et vist overlap på tværs af brancher. F.eks. vil en sikkerhedshjelm rigtig ofte være at finde på listen over absolut nødvendigt sikkerhedsudstyr på jobbet. Men hvornår skal man så egentlig bruge en sikkerhedshjelm på jobbet. Læs videre her, og bliv en smule klogere.

1. Situationer hvor der skal bæres sikkerhedshjelm

Der skal først og fremmest bæres sikkerhedshjelm, hvis der er den mindste risiko for at dit hoved kan blive skadet af:

  • Faldende materiale.
  • Værktøj
  • Tunge genstande.
  • Udstikkende, hængende eller svingende genstande
  • Elledninger uden isolering.
  • Arbejde under trange pladsforhold.

Det er derfor af altafgørende betydning, at du som det allerførste klart og tydeligt identificerer farerne i dit pågældende arbejdsmiljø, så du på denne måde vil have de bedste forudsætninger for at vælge den helt rigtige sikkerhedshjelm blandt de mange modeller på markedet i dag.

2. Sådan vælger du den helt rigtige sikkerhedshjelm

For at kunne vælge den helt perfekte sikkerhedshjelm, så skal du nu som tommelfingerregel stille dig selv de følgende 2 spørgsmål:

  • Hvilken type arbejde forventer du at bruge din sikkerhedshjelm til?
  • Under hvilke omgivelser foregår dit arbejde?

Ved at stille dig selv disse to generelle spørgsmål, så har du allerede nu pejlet dig ind på hvad din nye sikkerhedshjelm rent faktisk skal kunne levere. Hvis du f.eks. arbejder på en byggeplads, så skal du nok stile efter en hjelm med plads til at bære en hue indenunder, så du ikke under med at fryse halvt ihjel i løbet af de kolde vintermåneder. Hvis du til gengæld f.eks. er elektriker, så vil kravene selvfølgelig være en smule anderledes. Her skal din sikkerhedshjelm selvfølgelig kunne beskytte dig mod at få stød fra kabler der ikke er isolerede. Vær derfor 100% klar over hvad du egentlig forventer af din sikkerhedshjelm, så du altid kan være sikker på at vælge den helt rigtige til netop dit formål. Køb her.

3. Vælg altid en godkendt sikkerhedshjelm

Hvis du planlægger at købe din nye sikkerhedshjelm på internettet, så skal du altid sørge for at hjelmen er godkendt til at blive brugt i Danmark. Ifølge loven skal sikkerhedshjelme derfor altid være mærket med:

  • CE-mærkning.
  • Sikkerhedshjelmens producent.
  • Produktionsår – og i visse tilfælde endda produktionskvartal eller produktionsmåned.
  • Hjelmtype, hvilket skal angives både indvendig og udvendigt på hjelmen.
  • Størrelse i centimeter, angives på hjelm skal såvel som indtræk.

4. Vedligeholdelse af sikkerhedshjelmen

Sidst men ikke mindst skal din nye sikkerhedshjelm selvfølgelig også have den rette vedligeholdelse. Der er jo ingen grund til at vælge den perfekte sikkerhedshjelm, hvis der efterfølgende gås på kompromis med sikkerheden på grund af manglende vedligeholdelse. Det er derfor rigtigt vigtigt, at du regelmæssigt tjekker sikkerhedshjelmen for eventuelle revner, fejl og mangler – enten på grund af slitage eller i forbindelse med et uheld på arbejdspladsen.